Акција!

Оркшки кувар – Orkški kuvar

1.000,00рсд

Шифра производа: 102 Категорија:

Опис

Оркшки кувар је ни мање ни више четврта књига Ранка Трифковића.
Ранко вас води кроз врло занимњив гурмански свет епске фантастике из перспективе орка, наравно кувара. Књига је пропраћена невероватним илустрацијама Дејана Мандића.

Аутор:
Ранко Трифковић

Илустрације:
Дејан Мандић

Лектура и коректура:
Марта Фиш

Прелом:
Јелена Ристић

Корице:
Тврде, матиране

Број страна:
185

Формат:
А5

ISBN 978-86-902368-2-4

Књига је на латиници.

Додатне информације

Тежина 375 g
Димензије 21 × 15 × 1.7 cm

3 рецензије за Оркшки кувар – Orkški kuvar

 1. Art-Anima

  Text credit: https://www.art-anima.com/orkski-kuvar-ranka-trifkovica-prirucnik-za-knjizevne-gurmane/

  Ukoliko ste se oduvek pitali kako izgleda jelovnik orkova, zlih i bizarnih mitskih bića proslavljenih u Tolkinovim delima, konačno vam se osmehnula sreća da iz prve ruke otkrijete sve kulinarske specijalitete koji stižu iz kuhinje ovih urnebesno grozomornih bića.

  A zadatak da vam na što verniji način prenesu nesvakidašnje utiske i recepture za spravljanje živopisnih jela, preuzeli su na sebe pisac Ranko Trifković i ilustrator Dejan Mandić zbirkom priča/recepata Orkški kuvar, koja je upravo objavljena pod etiketom izdavačke kuče Žir.

  Zbirka Orkški kuvar nadahnuta je Rečnikom fantastične zoologije, Horhea Luisa Borhesa, Adolfa Kasaresa i Silvine Okampo, te mestom koje u našoj civilizaciji danas imaju hrana, običaji vezani za hranu, i njena zastupljenost u medijima kroz slavne kuvare, te kuvarske emisije i blogove. Priče su satira na naš odnos prema hrani, a posebno kao merila (visoke) kulture.

  Recepti predstavljaju urnebesne, preterane (u stilu Gargantue i Pantagruela) kulinarske pustolovine jednog čudovišnog kuvara, a ma koliko brutalno, često i hororično delovali, svi recepti imaju utemeljenje u kuvarskim tradicijama Evrope i Azije.

  Knjiga je podeljena na tri gozbe, a osim pripovesti u obliku recepata, tu su i kuvarski rečnik, te napomene o upotrebi namirnica, naravno – na orkovski način.

  Knjiga je nastala tokom pohađanja književnog kružoka prof. Zorana Živkovića, kao predah u pisanju (nedovršenog) trilera, a u blurbu na poleđini izdanja nalazi se upravo Živkovićeva preporuka koja kaže da ovo nesvakidašnje izdanje predstavlja „neizostavan i dragocen priručnik za najizbirljivije književne gurmane“.

 2. Ivana Orta

  Text credit: Ivana Orta, https://www.instagram.com/p/CV16yqBsEIl/

  🥘Neizostavan i dragocen prirucnik za najizbirljivije knjizevne gurmane🥘

  Uuh, uh, ljudi moji, kakvo neponovljivo gurmansko iskustvo! Sve gozba do gozbe, prste da polizes! Ne znam da li bih vam pre predstavila recept za jastucice sa baziliskovim mozgom, mamutom punjenim bikovima, jela od jednoroga, pegazima punjenim kestenima ili da vam pisem o madragori, ako vec ne znate da je to zeljasta biljka ljubicastih cvetova, da se jede njen zilavi koren koji izgledom podseca na coveka. Sveza mandragora je izvrstan parasimpaticki depresant, halucinogen i hipnotik🥴. Zar to nije sjaaajno😁!? Ali, za svakog ork-kuvara, pa tako i moju malenkost, presudno je da razlikujemo jestive od otrovnih gljiva🍄! Koja gljiva ide u souffle, joja u saute, a dokazano je da najbolje gljive uzgajaju pecinski goblini. Pa tako imamo sarenolik spektar, od Prganja, Santaramantara, Modricke, Trube smrti, Gob-gljive, Ovcije glave, Mozgace, Lavlje pecurke pa sve do Skocice. Ove gljive mozete oteti od siljouhih vilenjaka ili bradatih patuljaka, neke se mogu usmrkavati pre napora visednevnih obreda. Ah, da, za kraj, kako da izostavim, ljudski recept🤭! Dakle, postoje oni koji se bune protiv ljudi, vilenjaka, hobita i patuljaka, ali ja smatram da je moje ork-pravo i ork-obaveza da slavim mocnu ork-narod jednom izvanrednom ljudskom gozbom😋👌!

  Prijatno, dragi moji orkici🥘!

 3. Lazar Vukovic

  Text credit: Lazar Vukovic, https://fantasticnivodic.com/orkski-kuvar-ranko-trifkovic/?_rstr_nocache=rstr63761f56f5da927b

  Orci… To su ona odvratna prljava zelena bića (ovo već varira od rase do rase) koja iza sebe ostavljaju pustoš. Oni su kasapini i samo im je ubijanje na umu. Ne smiruju se dok ne utole žeđ za krvlju. Ove i mnoge predrasude o njima imamo zahvaljujući već legendarnom Gospodaru prstenova u kom smo ih upoznali u svetlu kako sam naveo u uvodnim rečenicama. U ništa boljoj slici nisu predstavljeni ni u RPG igrama poput WarHammer, Warcraft i DnD. Ali, pošto je došlo doba političke korektnosti i rodne ravnopravnosti koja nije mimoišla ni fantastične svetove, ova bića su odlučila da sebe predstave u drugom svetlu. U tome im je, kao prvi stepenik, poslužila knjiga koja mi je sticajem okolnosti pala u posed i koja će biti prava poslastica za sve ljubitelje gurmanluka.
  Priznajem da u knjižarama izbegavam sekcije sa kuvarima i popularnom psihologijom. Jednostavno, to nije moja šolja čaja i ne pronalazim se u njoj. No, skoro sam nabavio ovu knjigu ne znajući šta da očekujem. Posle pročitanih prvih pet priča nisam mogao da sakrijem oduševljenje i autorovu maštovitost u osmišljavanju jela naših dežurnih negativaca. I sam naziv Or(k)ški kuvar mi je govorio da je u pitanju nešto neobično.
  Knjiga koju imate pred sobom je zbirka priča/recepata, ako je verovati našem glavnom kuvaru koji detaljno opisuje način pripreme istih. Tako ćete kroz priču naučiti kako se pripremaju neki od unikatnih specijaliteta orkške kuhinje poput Mariniranog goluba, Jastučića s baziliskovim mozgom, Hleba od banana, neizbežnog pasulj troprdca i Ork-proje koja je zaludela svet. To nije sve. U ovom kuvaru ćete naći i savete za pripremu pojedinih egzotičnih jela poput Grifonskog ragua, sec-kolj gulaša, kremenjaka i gozbe od glista (nemojte da vas odvrati naziv ovog jela, ako je verovati autoru reč je o jednoj od najukusnijih ork poslastica).
  Takođe, uz svaki kuvar dolazi i nezaobilazni rečnik sa pojmovima koji je od velike pomoći budućim mladim kuvarima punim entuzijazma za pripremu nekih od navedenih i drugih jela u knjizi. Takođe, iz ovih priča/recepata se može mnogo toga naučiti o događajima iz orkške istorije koji su bili vrlo bitni ne samo po izvojevanim pobedama već i po načinu na koji su nastala neka od navedenih jela.
  Autor koji stoji iza ove knjige i koji je počeo ova stvorenja da predstavlja u drugom svetlu je Ranko Trifković. Ranko je dobro poznato ime na našoj književnoj fantastičarskoj sceni. Imali smo prilike da čitamo neke njegove priče objavljenih u brojnim zbirkama i antologijama poput Polja: mesečnika za umetnosti i kulturu, Sveske: časopis za književnost., umetnost i kulutur, Paladinove zbirke Apokalipsa juče, danas i sutra, Gradske priče 3- fantastika, Antidepresiv (Mojojsilović Bobić i na sajtu Art Anima. Njegova priča o Ork Proji je objavljena na portalu za svetsku književnost, Worlds Without Borders iz Amerike pa tako nije ni čudno što je ovaj orški specijalitet osvojio svet. Pored priča može se pohvaliti i sa dva objavljena romana Ludače i Dunavska sonata.
  Kada već moram da kažem nekoliko reči o njegovom stilu predstavio bih ga kao opušteno humoristički. Čitajući o specijalitetima nisam mogao da se ne nasmejem komentarima glavnog kuvara i načinu na koji podučava nove naraštaje. Takođe i objašnjenje istorijskih događaja je, kako da kažem, urnebesno. Ne treba zapostaviti ni Dejana Mandića koji je svojim ilustracijama doprineo kvalitetu ove knjige prikazujući avanture vašeg kuvara.
  Hvala Ranku što je doprineo da ova naizgled zla bića budu predstavljena u pozitivnom svetlu. Nadam se da je ovo početak spiranja ljage sa njih. Vama preporučujem da nabavite ovaj Best Celer (Best seler je nešto drugo) i pokušate da pripremite neko od jela iz knjige. Garantujem prijatno uživanje. Dotad, Orkićima želim uspeha u njihovoj borbi za ravnopravni položaj u fantastici.

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *