Оркшки кувар

Књига је на латиници

Драги моји варварчићи, убичице и сецикесице. За вечерас сам вам припремио упутство за припремање пуњеног голуба.
Месо џиновског голуба послужиће нам као основа. Биће нам неопходан и низ зачина за маринаду, те састојци за умак и пуњење. Немојте се обесхрабрити, од искусних ловаца можете да набавите готово све састојке. Уколико их у вашем крају нема, то може бити леп повод да извадите ранац, чизме и путни штап, па кренете у пустоловину.
Џиновски голубови гнезде се у шумама секвоја, баш испод снегом окованих врхова западних планина. На литицама живе и џиновски орлови, пријатељи вилењака и људи. Опрез! Велики орлови радо лове управо ову врсту голубова. Може вам се догодити да се борите за плен са гаргантуанском грабљивицом. Вилењаци и људи, неће тражити изговор да вам сатерају стрелу у око, па немојте да се шуњате око њихових тврђава, већ крените право ка снежним врховима.
Пошто прибавите птицу, потопите је у киселину или врелу вулканску вртачу, да бисте је што лакше очерупали. Преостало перје обријте косиром. Пробијте голуба тик изнад тртице и секирицом отворите пролаз довољно велики да се увучете у телесину. Лопатом избаците изнутрице. Црева и утробу жртвујте омиљеном божанству. Срце и џигерицу можете у сласт да поједете, гарнирате уз печење или дате великој мачки. Борбени тигрови и јахаћи пантери веома воле изнутрице џиновских птица. Пошто сте голуба очистили споља и изнутра, време је да се припреми пац, то јест’, маринада.
Основу чини сумпор. Неопходне количине пронаћи ћете код сваког алхемичара.